Рецепт варенья из винограда на зиму: как заготовить десерты из светлых и темных сортов, с косточками и без

Виноградная ягода ароматна и очень вкусна, но относится к скоропортящимся продуктам. Между тем виноград ценен не только своим насыщенным вкусом. Химический состав отличается набором целебных для организма соединений, способствующих укреплению здоровья. Приготовив варенье из винограда с косточками или без них, хозяйка запасется природной пользой ягоды впрок, а в придачу получит изысканный десерт.

Рецепт варенья из винограда на зиму: как заготовить десерты из светлых и темных сортов, с косточками и без

Виноградное варенье — не слишком популярный десерт. Причина тому — относительно недавнее появление подобных заготовок в кладовках современных хозяек. Рецепты кушанья пришли к нам из стран, традиционно занимающихся возделыванием винограда всех сортов — Италии, Грузии, Аргентины. Теплый климат позволяет получать сырьевую базу в избытке, соответственно — расширять сферы и приумножать варианты ее использования.

Терапевтические эффекты ягод

Свежий виноград относится к ценнейшим для человеческого здоровья продуктам. В его мякоти и косточках сосредоточена масса полезных веществ. Он включает:

  • углеводные соединения;
  • фруктовые кислоты;
  • органические кислоты;
  • жирные кислоты;
  • антоцианы;
  • пектин;
  • клетчатку;
  • нутриенты;
  • минералы;
  • эфирное масло;
  • дубильные вещества;
  • фитостеролы;
  • хлорофилл;
  • воду;
  • флавоноиды.

Каждая группа биологически активных соединений имеет собственный перечень благотворных действий на человеческий организм. В целом для виноградных плодов свойственно:

  • дарить энергию — основная роль в этом принадлежит сахарам, которых сочная мякоть содержит в огромном количестве;
  • оздоровлять сосуды — продукт способствует нормализации свертываемости крови, устранению излишков холестерина, укреплению сосудистых стенок;
  • очищать организм — пектины адсорбируют вредные вещества, а клетчатка активизирует их выведение из организма;
  • повышать кислотность — это действие обеспечивают кислоты, содержащиеся в плодах, они стимулируют секреторную активность клеток;
  • укреплять иммунитет — высокие концентрации витамина С обеспечивают активность иммунных ответов организма;
  • омолаживать тело — антиоксиданты, в сочетании с поливитаминным составом улучшают состояние кожи, волос, ногтей;
  • защищать от рака — противоопухолевые свойства присущи всем антиоксидантам в составе ягод;
  • укреплять нервы — такое действие оказывают ненасыщенные жирные кислоты и витамины группы В, которыми богат виноград;
  • нормализовать обмен веществ — при умеренном употреблении виноград не только не навредит фигуре, но и заметно ускорит метаболизм;
  • защищать от бесплодия — огромные концентрации витамина Е регулируют мужскую и женскую репродуктивную функцию;
  • устранять инфекцию — благодаря хлорофиллу — природному антисептику с широким спектром антибактериальных свойств;
  • нормализовать работу мозга — насыщенность кислотами активизирует мыслительные процессы, способствует укреплению память;
  • насыщать минералами — плоды богаты калием, кальцием, магнием, фтором, фосфором, а потому обеспечивают дополнительное укрепление костной системы.

Полезные вещества содержатся в кожице, мякоти, а также в виноградной косточке, поэтому употребление фрукта должно происходить без отходов.

Какие свойства сохраняет десерт

Казалось бы, варенье — продукт температурной обработки фруктов. А в случае с виноградом — еще и отличающийся гиперкалорийностью. Содержание углеводов в плодах и так велико, а в состав варенья практически всегда входит сахар. Где же польза? На самом деле, полезные вещества в винограде сохраняются даже после температурной обработки, точно так же, как в рябине и малине.

Варенье обладает иммуностимулирующими свойствами и прекрасно дополнит рацион простуженного человека, ускоряя его выздоровление и пробуждая иммунитет. Благодаря витаминам А, Е, В, даже очень скромное употребление продукта обеспечит:

  • защиту от свободных радикалов;
  • замедление процессов старения;
  • ускорение заживления повреждений кожи;
  • регуляцию работы сальных желез;
  • красивый цвет кожных покровов.

Благодаря железу, меди и кобальту, варенье из винограда будет способствовать улучшению кроветворения и даже проявлять антианемическое действие, что очень полезно для детей. Некоторые флавоноиды и антиоксиданты сохраняются в составе конечного продукта, обеспечивая противоопухолевое действие и защищая сосуды. Содержание большого количества калия и магния благотворно сказывается на работе миокарда, регулирует сердечный ритм.

Кулинарное значение продукта

Виноградное варенье относится к мультифункциональным продуктам. Благодаря его аромату, добавление всего ложки десерта в чай, сделает напиток непривычным и особенно приятным на вкус. Десерт можно есть с черным кофе, оттеняя его терпкость.

Хозяйки очень хвалят продукт, получаемый после добавления к сиропу из варенья желатина. Желе получается изысканным и очень легким, годится в качестве самостоятельного десерта, а также для желейных прослоек в тортах.

Что касается выпечки, то и здесь варенье из винограда также заслужило уважение. Приготовление пирогов, рулетов и пирожков с ним становится ароматным удовольствием. Вкус преображается даже при добавлении нескольких консервированных ягод.

Особенности подготовки сырья и посуды

Виноград — один из уникальнейших фруктов. Он обладает нежнейшей сочной мякотью, необычными по вкусовым качествам кожицу и косточки. Для приготовления варенья подходит совершенно любой сорт. Самые нежные десерты получаются с киш-мишем, а вот сорта Лидия и Изабелла, имеющие плотную кожуру, отлично хранят форму даже после длительной варки. Чтобы удачно сварить варенье из винограда, стоит ознакомиться с особыми секретами.

  • Сорт. Покупая плоды для запасов на зиму, важно обращать внимание не на название сорта, а на его вкусовые качества. Изначально нейтральный вкус ягоды и отсутствие характерного аромата никак не исправить в процессе приготовления десерта, поэтому для сравнения вкусовых качеств лучше пробовать несколько сортов, выбирать тот, у которого аромат и вкус самые яркие.
  • Вид. Для приготовления варенья не стоит приобретать лежавший виноград. Плоды, частично утратившие воду в процессе хранения, при варке варенья могут повести себя неожиданно — увариться в несколько раз, дать неприятные оттенки аромата. Покупать стоит только твердые и упругие ягоды.
  • Мытье. Мыть виноград не стоит под краном. Лучше использовать глубокий таз, наполненный теплой водой. Очищать грозди нужно очень аккуратно, воздействуя ладонью, а не пальцами.
  • Подготовка. Для винограда это может быть разделение промытой грозди на соцветия, освобождение каждой ягоды из грозди, разрезание всех ягод напополам, чтобы вытащить косточки. Важно учитывать, что без косточек у десерта не будет терпкости, наличие ядер обеспечит некоторую пряность вкуса, а консервация с лозой придаст неповторимые нотки свежести.
  • Количество сахара. Чтобы десерт получился действительно вкусным, требуется хорошенько распробовать свежие ягоды. Слишком сладкие требуют добавления лимона или лимонной кислоты, кисловатые — большего количества сахара, приторные — ванилина, со слабым ароматом — корицы или ароматных фруктов (банана, дыни, абрикоса).
  • Качество сырья. Если для закрывания использовать хоть одну подгнившую или зараженную бактериями ягоду, вся партия может потерять длительные сроки хранения. Сомнительные плоды лучше удалять еще перед мытьем.
  • Обработка банок. Для винограда характерно быстрое заражение бактериями. Виной тому — сахара и пектины. Поэтому для хранения продуктов, изготовленных по классическим рецептам, а также без воды и, уж тем более, без варки, используют только стерилизованные банки.
В процессе приготовления варенья можно экспериментировать с количеством сахара, дополнительными продуктами, специями. А также смешивать разные сорта винограда, каждый раз получая новый, уникальный по вкусу десерт.

Готовим варенье из винограда с косточками и без

Темные и светлы ягоды стоит готовить по-разному, поскольку зачастую они отличаются плотностью. Существуют рецепты даже для зеленого винограда, в этом случае заготавливать его стоит еще недозрелым.

Белое

Особенности. При желании грозди можно оставить целыми — это обеспечит варианты необычной подачи и эстетичный вид готового десерта. Удаление косточек также происходит по желанию хозяйки.

Ингредиенты:

  • белый виноград — 1 кг;
  • лимонная кислота — чайная ложка;
  • зеленые вишневые листья — пять-шесть штук;
  • сахар-песок — 1 кг;
  • вода — 0,5 л.

Приготовление

  1. Готовят сироп: в закипевшую воду порционно добавляют сахар, варят до полного его растворения на медленном огне (приблизительно 15 минут). Оставляют остывать.
  2. Подготовленные ягоды и вишневые листья опускают в остывший сахарный сироп.
  3. Смесь ставят на средний огнь, нагревают до кипения, периодически помешивая.
  4. После полноценного закипания добавляют лимонную кислоту, добавляют огонь и варят на протяжении 10 минут.
  5. После остывания разливают в стерильные банки, закатывают крышками.

Варенье из темного винограда в банке и лук на столе

Черно-красное

Особенности. Для приготовления подходит черный виноград, а также красные сорта, имеющие плотную кожицу.

Ингредиенты:

  • темный виноград — 1 кг;
  • ванильный сахар — 10 г;
  • сахар — 1,2 кг;
  • вода — 0,5 л.

Приготовление

  1. Варят сироп из воды и половины всего сахара по рецепту. Остатки сахара разделяют на три равные порции.
  2. В остывший сироп опускают подготовленный виноград, добавляют часть сахара, нагревают нас среднем огне, после закипания убавляют огонь и проваривают 15 минут, оставляют настаиваться восемь часов.
  3. Снова добавляют сахар в остывшую виноградную смесь, нагревают до кипения, кипятят 15 минут, оставляют на восемь часов.
  4. После остывания снова доводят до кипения, добавив последнюю часть сахара, нагревают еще 15 минут, вводят ванильный сахар, снимают с огня.
  5. После перемешивания закатывают в подготовленные банки.

Чистый джем

Особенности. Его можно также назвать виноградным концентратом, поскольку для приготовления не используются никакие добавки и ароматизаторы, десерт готовится без сахара.

Ингредиенты:

  • виноград светлого сорта — 1 кг;
  • вода — один стакан.

Приготовление

  1. Подготовленный виноград пропускают через мясорубку, можно вместе с косточками, помещают в емкость для варки, заливают водой.
  2. Смесь медленно нагревают, варят до тех пор, пока кожица ягод не станет очень мягкой и тонкой.
  3. Пропускают через сито, в емкость с толстым дном, нагревают на протяжении пяти минут.
  4. Снова пропускают сквозь сито, нагревают на водяной бане до уваривания объема смеси на 50%.
  5. Остывший джем разливают в стерильные банки, закатывают.
Можно приготовить варенье из виноградов разного цвета. За основу лучше брать светлые ягоды, а количеством темных варьировать насыщенность цвета готового продукта. Для умеренно розового десерта необходимо брать темные и светлые ягоды в пропорции 1:5. Идеальное варенье из винограда без косточек получится из сорта киш-миш, а темные ягоды придется очистить от косточек, разрезав их напополам.

В мультиварке

Особенности. Идеально подходит цветовое сочетание ягод, поскольку консистенция десерта получается неоднородной. Рецепт подходит и для приготовления в хлебопечке.

Ингредиенты:

  • виноград — 1 кг;
  • лимонная кислота — по вкусу;
  • сахар — от 0,5 кг.

Приготовление

  1. Подготовленный светлый виноград заливают крутым кипятком на минуту, после чего ополаскивают холодной водой.
  2. Укладывают в чашу мультиварки светлые ягоды, добавляют к ним темные, очищенные от косточек.
  3. Засыпают плоды в мультиварке сахаром.
  4. Включают устройство на режим «Варенье» или «Тушение», задают время — два часа.
  5. После звукового сигнала открывают чашу, добавляют лимонную кислоту, перемешивают.
  6. Через пять минут снова размешивают, разливают варенье по банкам.

В духовке

Особенности. Десерт, полученный по этому рецепту можно смело назвать восточной сладостью из-за пряного вкуса и ароматных ноток миндаля. Приготовление в духовке позволяет избежать пригорания смеси.

Ингредиенты:

  • светлый виноград — 1,2 кг;
  • сок виноградный — один стакан;
  • сахар — 0,6 кг;
  • анис в звездах — две штуки;
  • коричная палочка — одна штука;
  • миндаль — 100 г.

Приготовление

  1. Подготовленный виноград в миске пересыпают сахаром, перемешивают до его полного распределения.
  2. Пересыпают смесь в металлическую или керамическую форму, вливают сок, добавляют пряности, ставят в разогретую духовку на пару часов (температура — 150 ºС).
  3. К окончанию указанного срока подготавливают орехи — заливают их кипятком на десять минут, после чего полностью очищают от кожуры.
  4. Добавляют миндаль в варенье, перемешивают, продолжают нагревать еще час, периодически помешивая.
  5. По истечении этого времени вынимают форму из духовки, убирают специи. Переливают десерт в банки и закатывают.

«Пятиминутка»

Особенности. Простой рецепт варенья из винограда, получивший название «Пятиминутка» из-за скорости приготовления десерта.

Ингредиенты:

  • любой виноград — 1 кг;
  • сахар — стакан;
  • вода — три четверти стакана.

Приготовление

  1. Подготавливают виноград, после чего варят сироп — растворяют в кипящей воде весь сахар.
  2. В горячий сироп опускают ягоды, варя на протяжении пяти минут, добавляют огонь до максимума, активно кипятят еще пять минут.
  3. Сразу после выключения разливают в стерильные банки, закатывают, остужают под теплым одеялом. В перевернутом виде.

В стеклянной банке зеленый и красный виноград со специями

С орехами

Особенности. Варенье из винограда с грецкими орехами получается слегка терпковатым, но очень ароматным и полезным.

Ингредиенты:

  • любой виноград — 1 кг;
  • вишневый лист — одна штука;
  • сахар-песок — 0,5 кг;
  • очищенные грецкие орехи — 70 г;
  • вода — треть стакана.

Приготовление

  1. Готовят сироп из сахара и воды, после полного растворения кристаллов смесь выключают.
  2. Бланшируют ягоды в кипятке с вишневым листом, на протяжении двух минут.
  3. Виноград перекладывают в сироп, варят десять минут.
  4. После восьми часов остывания смесь доводят до кипения, добавляют орехи, нагревают десять минут. После чего разливают в стерильные банки.

С медом

Особенности. Метод заготовки на меду спорный, поскольку основной ингредиент подлежит длительной температурной обработке. Однако вкусовые качества десерта способны сразить гостей наповал.

Ингредиенты:

  • виноград — 3,5 кг;
  • гвоздика — по вкусу;
  • корица — по вкусу;
  • уксус — 0,5 л;
  • мед — 2,5 кг.

Приготовление

  1. Подготовленный виноград раскладывают в широкогорлые банки, стараясь не прижимать ягоды.
  2. Готовят сироп: при нагревании размешивают мед с уксусом, доводят до кипения, кипят на протяжении трети часа, регулярно снимая образующуюся пену.
  3. Виноград в банках заливают еще кипящим сиропом, после чего укупоривают их крышками.

С яблоками

Особенности. Рецепт варенья из винограда и яблок можно видоизменять на свой вкус — увеличивать количество сахара до равного весу фруктов, заменять яблоки на груши или персики, добавлять для вкуса апельсин, сок лимона.

Ингредиенты:

  • яблоки — 2 кг;
  • сахар-песок — 1,5 кг;
  • виноград — 1 кг;
  • вода — 300 мл.

Приготовление

  1. Готовят фрукты — очищают и обрывают виноград, яблоки нарезают мелкими кусочками.
    Готовят сироп — сахар с водой уваривают до тех пор, пока жидкость не будет стекать с ложки медленно.
  2. В сироп погрузить фрукты, варить 15 минут после закипания.
  3. После полного остывания снова нагреть и кипятить еще такой же отрезок времени.
  4. Разлить горячее варенье в банки, закатать.

Согласно отзывам, польза виноградного варенья заключается еще и в способности поднимать настроение. Такой десерт избавит от осенней хандры, наполнит тело энергией. Любой рецепт варенья из винограда на зиму можно дополнять на свое усмотрение, поскольку в плане сочетаемости ягоде нет равных, а вот изумительные оттенки аромата сделают любой фрукт еще лучше.

115 комментариев на «“Рецепт варенья из винограда на зиму: как заготовить десерты из светлых и темных сортов, с косточками и без”»

  1. You need to take part in a contest for one of the finest blogs on the internet.

    I am going to highly recommend this website!

  2. Its such as you read my thoughts! You seem to understand so much approximately this, like you wrote
    the guide in it or something. I believe that you just could do
    with a few p.c. to pressure the message house a little bit, but other than that, that is fantastic blog.
    A great read. I will certainly be back.

  3. wonderful points altogether, you just gained a new reader.
    What might you suggest in regards to your submit that you just made a few days in the past?
    Any certain?

  4. Someone necessarily lend a hand to make critically posts I
    might state. That is the very first time I frequented your website page and so far?
    I amazed with the analysis you made to make this particular submit extraordinary.
    Magnificent process!

  5. It’s hard to come by experienced people on this subject, but you sound like
    you know what you’re talking about! Thanks

  6. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up
    the nice quality writing, it is rare to see a nice blog
    like this one these days.

  7. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  8. I like the valuable information you provide for your articles.

    I’ll bookmark your weblog and test again here regularly.
    I’m slightly certain I’ll be told lots of new
    stuff proper here! Good luck for the following!

  9. superb post.Ne’er knew this, thanks for letting me know.

  10. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
    I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your
    useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

  11. For latest information you have to pay a visit the web and
    on internet I found this web site as a most excellent web site for hottest
    updates.

  12. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate
    to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking
    and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk
    about this website with my Facebook group.
    Talk soon!

  13. I’ve been browsing online more than 3 hours today,
    yet I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good
    content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  14. Hi, i believe that i saw you visited my blog so i got here to
    go back the choose?.I am trying to to find things to improve my site!I assume its adequate to make
    use of a few of your ideas!!

  15. Helpful information. Lucky me I discovered your
    website accidentally, and I’m stunned why this coincidence did not happened in advance!
    I bookmarked it.

  16. I was suggested this blog through my cousin. I am no
    longer certain whether or not this post is written through him as no one else recognize such
    special about my trouble. You are wonderful! Thank you!

  17. I know this web page provides quality dependent articles or
    reviews and other information, is there any other site which offers these kinds of information in quality?

  18. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find
    things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of
    your ideas!!

  19. Your method of explaining the whole thing in this piece of writing is actually good, all can simply be aware
    of it, Thanks a lot.

  20. I am thankful that I discovered this website, exactly the right info that I was looking for! .

  21. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look.

    I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will
    be tweeting this to my followers! Excellent
    blog and fantastic design.

  22. No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained
    over here.

  23. Hello to every single one, it’s actually a nice
    for me to go to see this web page, it includes helpful Information.

  24. I really like your writing style, good info, thank you for putting up :D. «Inquiry is fatal to certainty.» by Will Durant.

  25. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

  26. I’d forever want to be update on new posts on this site, saved to fav! .

  27. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to
    be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips.
    Maybe you could write next articles referring to this article.
    I desire to read more things about it!

  28. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
    okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  29. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  30. This web site truly has all of the information and facts I needed concerning this subject
    and didn’t know who to ask.

  31. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

  32. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  33. It is really a great and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  34. Would love to forever get updated great web site! .

  35. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back later in life. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice holiday weekend!

  36. I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

  37. Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  38. Dead written articles, Really enjoyed examining.

  39. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  40. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!

  41. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you could be a great author.I will remember to bookmark your blog and may come back later in life. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice morning!

  42. This design is steller! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  43. I¦ve learn some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make this kind of great informative website.

  44. But a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style and design.

  45. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader amused.

    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
    own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had
    to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  46. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

  47. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  48. I like this post, enjoyed this one thank you for posting. «No man is wise enough by himself.» by Titus Maccius Plautus.

  49. I have read several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
    I surprise how much effort you put to make the sort of wonderful informative site.

  50. At this time it sounds like Drupal is the top blogging platform available right
    now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  51. Whats up very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to find numerous useful info right here within the publish, we want develop extra techniques on this regard, thanks for sharing.

  52. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would test this… IE nonetheless is the marketplace chief and a huge section of people will pass over your excellent writing due to this problem.

  53. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However think about if you added some great visuals or video clips to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the greatest in its field. Wonderful blog!

  54. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  55. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

  56. F*ckin¦ amazing things here. I am very happy to look your article. Thank you a lot and i am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

  57. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored
    subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you
    wish be delivering the following. unwell unquestionably come
    more formerly again as exactly the same nearly
    very often inside case you shield this increase.

  58. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  59. You really make it appear really easy along with your presentation however I find this matter to be really something which I feel I might never understand. It seems too complex and extremely vast for me. I am having a look ahead on your next put up, I will try to get the cling of it!

  60. Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

  61. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  62. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog.

    A fantastic read. I’ll certainly be back.

  63. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

  64. I just could not depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

  65. This site is mostly a walk-through for the entire data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll definitely uncover it.

  66. Its great as your other posts : D, appreciate it for putting up.

  67. obviously like your web-site however you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I?¦ll surely come again again.

  68. I appreciate, cause I found just what I was looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  69. I have been browsing online more than three hours nowadays, but I by no means found any fascinating article like yours. It?¦s lovely price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more helpful than ever before.

  70. You are my breathing in, I have few blogs and infrequently run out from to brand.

  71. see:

    With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

  72. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to express that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I most undoubtedly will make sure to don’t overlook this site and provides it a look regularly.

  73. I was reading through some of your posts on this internet site and I conceive this website is very informative ! Keep on posting.

  74. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange agreement between us!

  75. You really make it seem so easy together with your presentation but I to find this matter to be actually something which I believe I might by no means understand. It seems too complicated and extremely wide for me. I am taking a look forward for your next post, I will attempt to get the cling of it!

  76. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I am glad to search out so many helpful info right here within the put up, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing.

  77. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i am glad to express that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot certainly will make certain to do not forget this web site and provides it a glance on a constant basis.

  78. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  79. see:

    Simply wanna say that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

  80. Great remarkable issues here. I am very happy to see your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

  81. Can I just say what a relief to find a person that truly understands what they are discussing on the web.
    You certainly understand how to bring an issue to light and make it important.

    More people have to read this and understand this side of your story.

    I can’t believe you’re not more popular since you certainly have the gift.

  82. Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

  83. What i do not realize is in fact how you are not really a lot more smartly-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, produced me in my view believe it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs nice. At all times take care of it up!

  84. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  85. Pretty! This was an incredibly wonderful post.

    Thank you for providing this information.

  86. link:

    There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  87. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  88. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  89. I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  90. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

  91. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include almost all important infos. I would like to look extra posts like this .

  92. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never discovered any interesting article like yours. It is pretty price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

  93. Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

  94. Good post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
    I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
    Thanks!

  95. Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  96. Very nice article, totally what I wanted to find.

  97. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

  98. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the web will probably be a lot more helpful than ever before.

  99. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss drawback? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  100. Well I truly liked studying it. This information provided by you is very constructive for correct planning.

  101. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  102. Good day! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  103. I want assembling utile info, this post has got me even more info! .

  104. Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to see more posts like this .

  105. Just wish to say your article is as amazing. The clearness for your put up is simply cool and that i can assume you are knowledgeable in this subject. Well with your permission let me to clutch your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thank you 1,000,000 and please continue the gratifying work.

  106. you might have an important blog right here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

  107. Im now not certain where you are getting your info, however great topic. I must spend a while learning more or figuring out more. Thank you for great info I was on the lookout for this info for my mission.

  108. It?¦s really a cool and helpful piece of info. I?¦m satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  109. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

  110. That is really fascinating, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to in search of more of your fantastic post. Additionally, I have shared your web site in my social networks!

  111. With the whole thing which seems to be developing inside this subject material, your viewpoints are rather stimulating. Even so, I beg your pardon, because I can not give credence to your entire strategy, all be it exciting none the less. It seems to everybody that your comments are actually not entirely rationalized and in reality you are your self not really thoroughly convinced of the argument. In any case I did appreciate looking at it.

  112. I like this weblog its a master peace ! Glad I noticed this on google .

  113. Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.