Отвар овса: лечебные свойства, рецепты для печени, почек, снижения веса

Полезная овсянка — традиционный завтрак миллионов людей. Однако крупа используется не только для приготовления каши. С древних времен в лечебных целях применяют ее отвар. Он улучшает работу пищеварительного тракта, нормализует функцию печени. В старину ослабленных младенцев выпаивали именно таким напитком.

Отвар овса: лечебные свойства, рецепты для печени, почек, снижения веса

Среди других злаков овес выделяется благодаря содержанию целого ряда полезных веществ. Ферменты растения положительно влияют на усвоение углеводов. Магний участвует в сокращении сердца и передаче нервных импульсов. Кремний укрепляет сосуды. Продукты из этого злака полезны для иммунитета, работы головного мозга, для волос и кожи.

Это касается овса в целом. Ведь из него готовят каши, настои, кисели, выпечку. Используют не только крупу, но и солому, делают сок из молодых злаков. Но почему так ценится именно отвар?

Состав

Отвар считается наиболее простым, действенным и полезным из всех средств, что готовят на основе этого растения. Отличается богатым химическим составом.

  • Микро- и макроэлементы. Кремний, марганец, железо, цинк, фосфор, йод, минеральные соли — вещества, без которых невозможно нормальное функционирование органов и систем.
  • Витамины. Отвар богат витаминами группы В, а также А, Е, К. Они необходимы для роста клеток, обмена веществ, работы сердца, желудка и кишечника, нервной системы, укрепления иммунитета.
  • Аминокислоты. Являются составными частями протеинов. Из них происходит синтез собственных белков, которые используются для наращивания мышц, переноса кровью различных веществ, обновления клеток и тканей.
  • Крахмал. Углевод, который метаболизируется до глюкозы — универсального источника энергии для всех клеток.
  • Клетчатка. Грубый волокнистый материал, который необходим для нормального функционирования кишечника. Она создает питательную среду для кишечной микрофлоры, а также абсорбирует на себе вредные вещества и выводит их естественным путем.

Лечебные свойства

Показаниями к применению снадобья являются следующие состояния.

  • Простудные заболевания. Средство укрепляет иммунитет, выводит мокроту, особенно если добавить сок лука, понижает температуру тела.
  • Проблемы с печенью. Одно из самых известных воздействий овсяного напитка связано именно с этим органом. Средство способствует его очистке от токсинов и ядов. Оказывает желчегонное действие.
  • Болезни ЖКТ. Благодаря слизи, содержащейся клетчатке, злак благотворно действует на желудок и кишечник. Улучшает пищеварение. Снимает воспаление. Способствует избавлению от запоров и нормализации стула.
  • Диабет. Фитосредство способно снижать сахар в крови, что служит профилактикой развития патологии и позволяет улучшить состояние пациентов при диабете второго типа.
  • Панкреатит. Овсяный отвар способен уменьшить агрессивное действие ферментов, уменьшить зону воспаления.
  • Онкология. Рак овсяным отваром вылечить нельзя. Но средство оказывает общеукрепляющее воздействие на организм, что помогает бороться с болезнью. Очень полезно пить его после химиотерапии, когда необходимо восстановление.
  • Лишний вес. Обилие клетчатки, высокая питательная ценность, полезные углеводы и витамины помогают сбросить лишний вес.
  • Вынашивание ребенка. Улучшение работы кишечника, обилие витаминов и других полезных веществ способствуют хорошему самочувствию мамы и правильному развитию плода. Но перед приемом лечебного напитка лучше посоветоваться с врачом.
Травники утверждают, что овсяные отвары полезны для суставов, почек, а также для снижения артериального давления при гипертонии. Можно пить его в качестве общеукрепляющего средства.

Зерна овса

Противопоказания

Фиторепарат противопоказан в следующих случаях.

  • Болезни желчного пузыря. Как и все продукты, стимулирующие выработку желчи, овсяный отвар может оказать негативное влияние при холецистите, удаленном желчном пузыре или камнях в нем.
  • Проблемы с печенью. Овес очищает печень. Однако может навредить, если этот орган поврежден. Нельзя применять средство при циррозе и других тяжелых болезнях. Особенно велик риск, если принимать отвар в качестве очищающего средства на фоне ослабления организма.
Побочным эффектом приема средств из овса могут быть аллергические реакции. Однако такой ответ организма встречается крайне редко.

Рецепты препаратов

Способ приготовления злакового лекарства прост: овес отваривается, остужается, жидкость процеживается. В зависимости от патологии составы, дозировки средства несколько отличаются. В любом рецепте нужно использовать очищенную воду.

Для печени

Особенности. Этот рецепт считают базовым. Его применяют, когда хотят вывести токсины из печени. При этом желательно соблюдать диету без излишков жирного, соленого, острого.

Понадобится:

  • овес сухой неочищенный — один стакан;
  • вода — 1 л.

Приготовление

  1. Крупу в шелухе, не очищая, промывают несколько раз.
  2. Заливают водой и оставляют на 10-12 часов.
  3. Ставят вариться, после закипания держат на малом огне полчаса.
  4. Снимают с плиты. Переливают в термос либо укутывают и оставляют еще на 12 часов.
  5. Процеживают и пьют за 15 минут перед едой трижды в день по половине стакана. Курс лечения длится два месяца. После месячного перерыва его повторяют. Продолжают прием в течение года.

Для желудка

Особенности. Язва желудка, гастрит и другие проблемы пищеварения можно вылечить быстрее, если наряду с медикаментами применять овсяное фитолекарство. Отвар обволакивает своей слизью желудок, снижая агрессивное воздействие.

Понадобится:

  • овес сухой неочищенный — ½ стакана;
  • вода — 0,5 л.

Приготовление

  1. Овес вымывают в нескольких водах.
  2. Разлаживают на ткани, дают просохнуть.
  3. Измельчают в кофемолке.
  4. Соединяют с водой и проваривают в течение 30 минут. (Жидкость склонна пениться и сбегать, поэтому за ней следят и помешивают).
  5. Остужают.
  6. Процеживают через сложенную в несколько раз марлю, хорошенько отжимают всю слизь.
  7. Доливают кипятка до объема 0,5 л.
  8. Делят на три порции и выпивают в течение дня за полчаса до приема пищи.

Для органов дыхания

Особенности. От пневмонии, кашля при простудных заболеваниях подойдет специальный отвар. Его готовят на молоке. Обволакивающее действие смягчает кашель, а отхаркивающее — помогает избавиться от мокроты.

Понадобится:

  • овес с шелухой — один стакан;
  • молоко — 1 л.

Приготовление

  1. Сырье подготавливают, как обычно — промывают, высушивают.
  2. Заливают молоком и томят в течение часа на малом огне.
  3. Дают немного постоять и процеживают горячим.
  4. Пьют в теплом виде. Для лучшего смягчения слизистой легких и бронхов добавляют масло и мед.

От кашля (для детей)

Особенности. Это еще один способ облегчить кашель. Напиток обладает очень приятным вкусом и ароматом. Хорошо подходит для лечения детей. При условии, что у них нет аллергии на мед.

Понадобится:

  • овес — столовая ложка;
  • изюм — столовая ложка;
  • вода — три стакана;
  • мед — две чайные ложки.

Приготовление

  1. Крупу смешивают с изюмом, помещают в кастрюлю или ковшик.
  2. Заливают водой и ставят в духовку.
  3. Томят, пока объем не уменьшится вдвое.
  4. Немного остужают и процеживают.
  5. Добавляют мед.
  6. Пьют по желанию в течение дня вместо чая.

При панкреатите

Особенности. Для улучшения состояния поджелудочной железы готовится отвар по особой технологии. Она немного отличается от предыдущих способов.

Понадобится:

  • нешелушеный овес — стакан;
  • вода — 1 л.

Приготовление

  1. Овес промывают, дают стечь воде.
  2. Заливают водой комнатной температуры и оставляют на ночь или на восемь-десять часов днем.
  3. По истечении времени ставят на огонь и кипятят полчаса.
  4. Снимают, хорошо укутывают и оставляют еще на десять часов настаиваться.
  5. С помощью кипяченой воды доводят объем до 1 л.
  6. Пьют по половине стакана трижды в сутки до еды.

Для почек

Особенности. Овес полезен для почек. Он улучшает их фильтрующие функции. Напиток показан при пиелонефрите. В день рекомендуется выпивать до 1 л отвара.

Понадобится:

  • сухой неочищенный овес — два стакана;
  • вода — два стакана;
  • цветки календулы сухие — ½ стакана.

Приготовление

  1. Подготовленный овес засыпают в кастрюлю.
  2. Заливают водой.
  3. Доводят до кипения и варят на слабом огне 30 минут при помешивании.
  4. Процеживают через марлю, хорошенько отжимают.
  5. В горячий отвар добавляют календулу, перемешивают.
  6. Укутывают емкость и оставляют на несколько часов.
  7. Затем еще раз процеживают.
  8. Пьют теплым. Если остыл — немного подогревают.

Овес на столе

Для похудения

Особенности. Овсяный отвар довольно эффективен для снижения веса. При этом необходимо не переедать, достаточно двигаться и не злоупотреблять сладким и жирным. Овсяным напитком можно заменить завтрак или ужин, поскольку он довольно сытный.

Понадобится:

  • сухой овес — один стакан;
  • вода — три стакана.

Приготовление

  1. Из промытого овса готовят отвар.
  2. Зерно заливают водой и держат на малом огне до уменьшения жидкости вдвое.
  3. Принимают по стакану перед едой. При желании добавляют немного меда.

Для общего укрепления организма можно готовить напиток по базовому рецепту: стакан овса и 1 л воды кипятят полчаса, средство настаивают и процеживают. Целители рекомендуют пить отвар в течение дня просто как чай.

82 комментария на «“Отвар овса: лечебные свойства, рецепты для печени, почек, снижения веса”»

  1. Перезвоните мне пожалуйста по номеру. 8 (953) 367-35-45 Антон

  2. Glad to be one of many visitors on this awe inspiring website : D.

  3. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me
    when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added
    I recieve four emails with the exact same comment. There has
    to be a way you are able to remove me from that service?
    Thanks!

  4. Currently it seems like BlogEngine is the best blogging platform out there right now.
    (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

  5. Spot on with this write-up, I truly believe that this amazing site needs
    far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

  6. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came
    to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  7. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  8. I want to to thank you for this fantastic read!!
    I absolutely loved every bit of it. I have got you
    book marked to check out new things you post…

  9. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  10. I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this
    web site is actually nice.

  11. I used to be recommended this website via my cousin. I’m now
    not positive whether this post is written by way of him as no one else understand such targeted approximately my difficulty.

    You are amazing! Thank you!

  12. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your website.
    It appears like some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this
    is happening to them as well? This may be a issue
    with my web browser because I’ve had this happen before.
    Many thanks

  13. Someone essentially lend a hand to make seriously articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible. Wonderful activity!

  14. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this article i thought
    i could also make comment due to this sensible article.

  15. If some one wants expert view concerning running a blog
    then i advise him/her to pay a visit this webpage,
    Keep up the pleasant work.

  16. Some genuinely nice stuff on this web site, I enjoy it.

  17. I’m still learning from you, as I’m improving myself. I absolutely love reading everything that is written on your blog.Keep the information coming. I enjoyed it!

  18. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would
    never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
    I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  19. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  20. Hi to every one, since I am really keen of reading this web site’s post to be updated daily.
    It carries pleasant material.

  21. Hi there, I found your blog by the use of Google while searching for a similar matter, your web site got here up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  22. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  23. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  24. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

  25. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

  26. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!

  27. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  28. whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Stay up the great work! You realize, many people are searching round for this information, you could help them greatly.

  29. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  30. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

  31. This site is known as a stroll-via for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll undoubtedly discover it.

  32. I relish, result in I discovered exactly what I was taking a look for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  33. Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

  34. Thank you for any other informative web site. The
    place else could I get that kind of information written in such an ideal method?
    I have a mission that I’m simply now operating on, and I have been on the
    look out for such info.

  35. You have noted very interesting details! ps decent website . «O human race born to fly upward, wherefore at a little wind dost thou fall.» by Dante Alighieri.

  36. Thanks for another excellent article. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

  37. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know
    a few of the images aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
    in two different web browsers and both show the same outcome.

  38. Regards for all your efforts that you have put in this. very interesting info .

  39. Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

  40. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

  41. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

  42. An fascinating discussion is value comment. I feel that you need to write more on this topic, it may not be a taboo subject but generally persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  43. Normally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

  44. Glad to be one of many visitants on this amazing website : D.

  45. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against
    hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  46. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

  47. go:

    Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

  48. Good day! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you could have here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon.

  49. These are genuinely wonderful ideas in on the topic of blogging.
    You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

  50. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I
    decided to check out your blog on my iphone during lunch break.
    I love the info you provide here and can’t wait to take a look
    when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful site!

  51. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  52. I just could not go away your web site prior to suggesting that I extremely loved the usual information a person supply on your guests? Is going to be back often to inspect new posts.

  53. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!

  54. Usually I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

  55. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  56. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write about here. Again, awesome site!

  57. I have been checking out a few of your articles and i can claim clever stuff. I will make sure to bookmark your website.

  58. this:

    Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!

  59. There may be noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure nice points in features also.

  60. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

  61. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!

  62. great points altogether, you simply gained a logo new reader. What might you suggest about your put up that you just made a few days in the past? Any sure?

  63. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

  64. You are my breathing in, I have few web logs and sometimes run out from to post .

  65. I’m impressed, I need to say. Really not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very glad that I stumbled throughout this in my search for something relating to this.

  66. certainly like your website however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality then again I’ll definitely come back again.

  67. Pretty section of content. I just stumbled upon your
    weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account
    your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you
    access consistently rapidly.

  68. I am glad to be a visitant of this utter weblog! , appreciate it for this rare information! .

  69. Currently it seems like BlogEngine is the best
    blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that
    what you are using on your blog?

  70. hey there and thank you to your info – I have definitely picked up anything new from proper here. I did on the other hand experience several technical points using this web site, since I experienced to reload the site a lot of occasions prior to I could get it to load correctly. I had been wondering in case your web hosting is OK? No longer that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my e-mail and could glance out for much more of your respective fascinating content. Make sure you replace this again very soon..

  71. As I site possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  72. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  73. url:

    I think you have noted some very interesting points, regards for the post.

  74. I cherished up to you will receive carried out right here. The comic strip is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. in poor health for sure come more in the past again as exactly the similar just about very steadily inside case you defend this increase.

  75. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  76. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

  77. Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.